Είμαι συνδρομητής της ΤΠ/ΤΕΕ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο outgoing (SMTP) server;

Φυσικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον outgoing mail server επιθυμείτε.

Δεν είναι όμως απαραίτητο, ακόμα κι αν σας το προτείνει ο mail provider σας. Για παράδειγμα το Freemail.GR προτείνει να χρησιμοποιείτε σαν SMTP server τον smtp.freemail.gr. Εσείς συνδεόμενοι από το δίκτυο της ΤΠ/ΤΕΕ όμως μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον outgoing.tee.gr χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μα όταν κάνω telnet my.smtp.server 25 βλέπω να απαντά ο void.tee.gr !

Η ΤΠ/ΤΕΕ εφαρμόζει μια τεχνική που θα μπορούσε να ονομαστεί transparent port 25. Αυτό γίνεται γιατί τα περισσότερα botnets ή μολυσμένοι υπολογιστές διαδίδουν ιούς αποστέλλοντας email ανεξέλεγκτα και χωρίς τη γνώση των ιδιοκτητών τους. Τέτοια γεγονότα έχουν σαν συνέπεια να εισάγονται σε Block Lists οι διευθύνσεις IP που ανήκουν στον ISP του πελάτη με το μολυσμένο υπολογιστή με συνέπεια τη μείωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσία για το σύνολο των πελατών του ISP.

Για το λόγο αυτό, όλες οι εξερχόμενες συνδέσεις προς το port 25/tcp οδηγούνται σε εναλλκτικό mail server της ΤΠ/ΤΕΕ και το εξερχόμενο email ελέγχεται αν είναι ιός (οπότε και απορρίπτεται) ή όχι (οπότε και η δρομολόγησή του συνεχίζει κανονικά).

Μα θέλω να χρησιμοποιήσω SMTP Authentication!

Εφόσον ο ISP του οποίου το mail server θέλετε να χρησιμοποιήσετε έχει καταβάλει τον κόπο να υλοποιήσει SMTP Authentication, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει υλοποιήσει αυτή τη δυνατότητα στο submission port (587/tcp). Εάν δεν το έχει κάνει, πρέπει να το ζητήσετε από τον Postmaster του συγκεκριμένου server.

Μα δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος;

Ο εναλλακτικός τρόπος θα ήταν το κόψιμο του port 25/tcp για servers διαφορετικούς από τον outgoing.tee.gr. Αυτό τον τρόπο εφαρμόζει η America On Line και τον περιγράφει στο AOL Port 25 FAQ από το οποίο και αντιγράφουμε: